ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η περιοχή που βρίσκονται οι εκβολές του Λίσσου  προστατεύεται από τη  σύμβαση  RAMSAR.

Η Σύμβαση Ramsar τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 1975 και ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προστασία των βιοτόπων. Είναι μια διακυβερνητική συνθήκη που παρέχει πλαίσιο για την εθνική δράση και τη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και σοφή χρήση των υγροτόπων και των πόρων τους.  Η Σύμβαση έχει επίσης εισάγει την έννοια της "ορθολογικής χρήσης" που αναφέρεται σε όλους τους υγροτόπους μιας χώρας.
Η Ελλάδα ήταν η 7η χώρα που  υπέγραψε τη  Σύμβαση,  ανακηρύσσοντας  11 υγροτοπικές  περιοχές ως Υγροτόπους  Διεθνούς Σημασίας.

Η κοιλάδα του Λίσσου έχει ενταχθεί στο δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000»

Το δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1994 στα πλαίσια της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης   για την απογραφή και εκτίμηση της βιοποικιλότητας.  Αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:

  • Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» για την Ορνιθοπανίδα,  και

  • τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας» .

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει σήμερα 151 Ζώνες Ειδικής Προστασίας και πρότεινε κατάλογο 239  Τόπων Κοινοτικής Σημασίας.   

Στην κοιλάδα του Λίσσου υπάρχουν ακόμη και τέσσερα Καταφύγια Αγριας Ζωής, δηλαδή περιοχές όπου απαγορεύεται όχι μόνο το κυνήγι, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Αλλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Λίσσου είναι:

  • η παράνομη  υλοτομία

  • το παράνομο κυνήγι

  • οι αμμοληψίες.

ΠΙΣΩ