ΠΑΝΙΔΑ

Η πανίδα του νομού Ροδόπης είναι ποικίλη εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και της ποικιλίας των βιοτόπων.
Η γειτνίαση της περιοχής με τη νότια Βαλκανική και την Ασία, έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ειδών πανίδας που υπάρχουν,  είτε στον νοτιοευρωπαϊκό χώρο, είτε στην Ασία. 
Ειδικότερα η πανίδα της περιοχής εμπλουτίζεται από είδη που προέρχονται από τη περιοχή του Δέλτα του Έβρου και του δάσους Δαδιάς ανατολικά, του συμπλέγματος υγροτόπων της Ισμαρίδας στο νότο και της οροσειράς της Ροδόπης στο βορρά. Αυτοί οι τέσσερις βιότοποι αποτελούν βιότοπους παγκόσμιας σημασίας.
Η αύξηση όμως των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η υπερβολική βόσκηση, η παράνομη υλοτομία και το παράνομο κυρίως κυνήγι, υποβαθμίζουν τη χλωρίδα και απειλούν με εξαφάνιση αρκετά είδη της πανίδας.

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Τα χαρακτηριστικά είδη θηλαστικών που ζουν στην περιοχή είναι :
το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, ο λύκος, η αλεπού, ο λαγός, το κουνάβι, η νυφίτσα, ο σκαντζόχοιρος, ο σκίουρος και στις εκβολές του ποταμού η βίδρα.

 
Αγριογούρουνα


Αλεπού


Ασβός


Λύκος


Τσακάλια


Νυφίτσα


Κουνάβι

 
Σκαντζόχοιρος

 
Σκίουρος


Βίδρα

 

 Π Τ Η Ν Α

Εξίσου σημαντικός είναι και ο πληθυσμός των πτηνών που διαβιούν στην περιοχή.
Υπάρχουν πολλά είδη αρπακτικών λόγω της γειτνίασης με το δάσος της Δαδιάς. Ξεχωρίζει ο χρυσαετός (1 ζεύγος) που ζει σε απόκρημνες πλαγιές. Στα σημαντικά αρπακτικά ανήκουν,  ο ασπροπάρης (4 ζεύγη), ο φιδαετός (2 ζεύγη),  ο κραυγαετός (2 ζεύγη), το τσιχλογέρακο, η γερακίνα, το κιρκινέζι.

Τη χειμερινή περίοδο  στους γειτονικούς υγροτόπους, του  Δέλτα του Έβρου  και της Ισμαρίδας λίμνης, ξεχειμωνιάζουν πολλά υδρόβια πουλιά, πολλά από τα οποία φιλοξενεί και ο ποταμός Λίσσος: πάπιες (πρασινοκέφαλη, βαρβάρα), χήνες, κύκνοι,  κορμοράνοι, ερωδιοί (λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς), λαγγόνες, φαλαρίδες, καλαμοκανάδες, πελαργοί, μαυροπελαργοί, γλάροι.


Πάπια - Βαρβάρα


Πάπια - Πρασινοκέφαλη


Σταχτόχηνες


Κορμοράνοι


Λευκοτσικνιάς


Σταχτοτσικνιάς


Φαλαρίδες


Καλαμοκανάς


Πελαργοί


Μαυροπελαργός


Γλάροι

Αλλα είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή, πολλά από τα οποία δυστυχώς έχουν και θηρευτικό ενδιαφέρον, είναι: τρυγόνι, φάσα, πέρδικα, δεκαοχτούρα, τσίχλα, σιταρήθρα , ψαρόνι, κατσιλιέρης, σπουργίτι, κουρούνα, κοκκινολαίμης, κουκουβάγια, ορτύκι, μπεκάτσα, κότσυφας.

 
Ψαρόνι


Τσίχλα



Τρυγόνια

 
Πέρδικα


Κουρούνα


Κουκουβάγια


Κότσυφας


Κοκκινολαίμης

 
Δεκαοχτούρα

 
Σπουργίτης 

 
Κατσιλιέρης

Στην περιοχή αναπαράγεται το χειμώνα και ένα από τα πιο σπάνια και όμορφα  πουλιά, η αλκυόνη.

 

ΕΡΠΕΤΑ   -  ΑΜΦΙΒΙΑ

Τα ερπετά που συναντάμε στην περιοχή είναι η οχιά, η δενδρογαλιά,  η χελώνα, η σαύρα (πρασινόσαυρα, ταυρική γουστέρα ) ενώ από αμφίβια είναι ο βάτραχος και οι ποταμοχελώνες.

ΨΑΡΙΑ

Στα ρέματα της ορεινής Ροδόπης μπορεί κάποιος να βρει και ψάρια, με πιο γνωστό είδος  τη  μπριάνα.

Νοτιότερα υπάρχουν ψάρια στο μικρό αρδευτικό φράγμα της Βέννας και στο Δέλτα του ποταμού. Η ποιότητα όμως αυτών των ψαριών είναι υποβαθμισμένη, γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι τα νερά του ποταμού επιβαρύνονται με ρύπους από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στο ποτάμι.

ΠΙΣΩ